Sırın Güvenle Uygulanması
Ne tür bir sır kullanıyor olursanız olun, onunla çalışırken yutmamanız önemlidir. Bu nedenle, sır ile çalışırken bir şeyler yiyip içmekten kaçınmalısınız.
Sırlama yaparken etrafınızda yiyecek ve içecek olmasa bile, sırlamadan sonra ellerinizi yıkamanız önemlidir.
Dikkatli olsanız bile, çalışırken yiyecek veya içeceğinizi sır ile kirletmek kolaydır.
Ayrıca, bir sır toksik olarak etiketlenmiş olsun ya da olmasın, bunların solunmaması önemlidir. Örneğin, bazı sırlar manganez içerir. Manganez bazı durumlarda tehlikeli olmasa da, kuru haliyle solunduğunda sorun yaratır. Öte yandan, fırında pişirildikten sonra genellikle güvenlidir
Bu nedenle toz halindeki sırla çalışırken toz maskesi takmanız tavsiye edilir. Ayrıca, iyi havalandırılmış bir alanda çalışmanız tavsiye edilir. Sırınızı havayla fırçalıyorsanız, bir solunum cihazı takmanız şarttır.
Kısacası, kurşun içeren sırlardan kaçınmaya çalışın. Gıdalar için güvenli olarak etiketlenmiş hiçbir sır kurşun içermez. Kurşun bazlı bir sır kullanmaya karar verirseniz, bunu yalnızca dekoratif amaçlarla kullanabilirsiniz.
Sırın Güvenle Pişirilmesi
Sır pişirildiğinde zehirli dumanlar çıkarabilir. Bu nedenle fırın odasının iyi havalandırılmış olması önemlidir. İdeal olarak, fırın odasının kapısı bir pencere ile birlikte açık bırakılmalıdır. Bu, havanın serbest dolaşımını sağlar.
Birçok üreticinin, bir sırın kategorik olarak gıda açısından güvenli olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirttiğini belirtmek gerekir. Bunun nedeni, bir sırın gıdalar için güvenli olup olmadığının ne kadar iyi pişirildiğine bağlı olmasıdır. Sırın nasıl kullanıldığı gibi üreticinin kontrolü dışında olan faktörler de vardır. Bu faktörler sırın gıda açısından güvenli olup olmadığını etkiler.
Toksik Olmayan Ancak Tahriş Edici Olabilen Sırlar
Bir de zehirli olması gerekmeyen ancak zararlı olabilecek malzemeler vardır. Örneğin, bazı sırlar ciddi tahrişe neden olabilir (kaynak). Bunlar şunları içerir: