Sırlar Zehirli mi?

Sırlar Zehirli mi?

Sırları Zehirli mi?

 

 

Bütün gerçekleri açıklıyoruz.

Sır kullanmayı öğrenmek heyecan verici ve yaratıcı bir dönemdir.  Sır, sonsuz sayıda efekt ve yüzey oluşturabilir.  Ancak, sırın zehirli olabileceğine dair endişe verici bilgilerle karşılaşmış olabilirsiniz.  Sırla toz halinde veya sıvı halde çalışıyor olabilirsiniz.  Her iki durumda da şu soruyu sormak önemlidir: Çömlekçilik sırları zehirli midir?

 

Dikkatli olduğunuz sürece, çömlek sırları tehlike oluşturmaz. Bazı sırlar zehirli maddeler içerir.  Ancak bunlar dikkatli kullanıldığında güvenli bir şekilde kullanılabilir.  Toz halindeki sırları ve sır pişiriminden çıkan dumanları solumamak için dikkatli olunmalıdır. 

 Çömlek Sırları Zehirli mi ve Bu Neden Bir Sorun? 

Bir zamanlar insanlık kurşunu çok severdi. Kurşun, resimlerden yüz pudrasına ve çömlekçiliğe kadar çok çeşitli sanatsal çabalarda kullanılıyordu.

Tabii ki, şimdi kurşun bulunması fikrine ürkerek bakıyoruz.  Ancak başlangıçta sağlığa yönelik uzun vadeli tehlikeler bilinmiyordu.  İnsanlar kurşun zehirlenmesinin sonuçlarını ancak çok sonraları keşfedip anlayabildiler.

Artık farklı kimyasallara ve bileşiklere maruz kalmanın etkileri konusunda çok daha bilinçliyiz.  Sonuç olarak, belirli sırların toksisitesi konusunda artan bir endişe söz konusudur.

Uzun bir süre boyunca kurşun bazlı sırlama yaygındı. Kurşun yüz pudrası sürmek saraydaki hanımları hasta edebiliyorsa, kurşun sırlı tabak ve fincanlardan yiyip içmenin nelere yol açtığını bir düşünün.

 

Kurşun ve kadmiyum, çanak çömlek sırlaması söz konusu olduğunda en yaygın toksisite sorunları arasındadır.

 Eski Çömlek Sırları Zehirli mi? 

Estetik açıdan antika eserler kesinlikle muhteşem olabilir. Tarihsel açıdan bakıldığında, halk sanatına ve iç dekorasyon geleneklerine açılan eşsiz bir pencereyi temsil eder.

 

Eski çanak, çömlek ve seramikler genellikle, yiyecek veya sıvı tutmadan önce sırlanması gereken gözenekli bir kil türü olan toprak kaplardan yararlanır. Bu seramikleri gösteri amaçlı kullanıyorsanız, çocukların bunlara dokunmasını ve parmaklarını ağızlarına sokmasını engellediğiniz sürece yine de güvenli olmalıdırlar.

 

Ancak, bunlarla yemek pişiriyorsanız, sorun olabilirler. Özellikle asitli yiyecek ve içeceklerin yanı sıra kahve gibi sıcak içeceklerle birlikte kullanıldığında kurşun zehirlenmesi riski hala mevcuttur. Bu durum, yüksek sıcaklıklarda kullanılan kurşun sırlı çömlekler için geçerli olabilir, çünkü bu durum kurşunun çömlekle kaynaşmasına neden olabilir.

 

Bu yüksek sıcaklıklar ve çömlek pişirme süreci gerçekten önemlidir. Eğer bunlar yanlış yapılırsa, sırlama kil gövdeye düzgün bir şekilde yapışmayacaktır.  Bunun yerine kil yüzeyinin üzerine oturur ve koparak yiyecek ve içeceklere karışma tehlikesi vardır.  Bu da yanlışlıkla sır yutmanıza neden olabilir.  Bu durum özellikle sır kurşun içeriyorsa sorun yaratır. 

 Zehirli Sırdan Nasıl Kaçınılır? 

 

Tüm bunlar iyi güzel de, yapmak istediğiniz çömlekler ne olacak? Sırlama çalışmalarınızın da toksisite ve zehirlenme sorunlarına yol açmayacağından nasıl emin olabilirsiniz?

 

Kadmiyum ve kurşundan uzak durmak büyük bir ilk adımdır ve neyse ki bunu yapmak kolaydır. Profesyonel çömlekçiler artık çoğunlukla kurşun bazlı olmayan sırlama malzemeleri kullanmaktadır. Piyasada bu türden pek çok seçenek mevcuttur.

Bazı sırlar kurşun içerir, ancak yukarıda belirtildiği gibi üreticiler bunları açıkça etiketlemekle yükümlüdür.  Nihayetinde, kurşun bazlı sırları kullanmak isteyip istememek her bir çömlekçiye bağlıdır.  Ancak eğer kullanacaksanız, bu çömleklerin sadece dekoratif amaçlı kullanılması gerekir.  Bu parçalar gıda için güvenli değildir.

 

Mesele Sadece Kurşun Değil
Potansiyel olarak zehirli olan tek bileşen kurşun değildir.  Eğer işe yeni başlıyorsanız, hangi sır türlerinin potansiyel olarak tehlikeli olduğunu bilmek zor olabilir. Bu nedenle, ev ödevinizi yapmak ve kullandığınız sırların kadmiyum gibi diğer toksinleri içermediğinden emin olmak isteyeceksiniz.  Eğer 'sırlar zehirli midir' sorusunu soruyorsanız, dikkat etmeniz gereken tek husus kurşun değildir.

 

Buna ek olarak, baryum, kobalt, nikel ve selenyum gibi diğer malzemeler de sırınızda büyük miktarlarda mevcutsa potansiyel olarak toksik olabilir. Ancak, küçük miktarlarda bulundukları sürece sorun olmayacaktır.

 

Öte yandan, kendi sanat ve zanaat çalışmalarınız için sır satın alıyorsanız, bunları satmak ya da sadece kendiniz veya arkadaşlarınız için yapmak istiyorsanız, ticari sırla uğraşıyor olacaksınız ve bu daha yakından inceleme gerektirir.

 

Çoğu sır, ambalajında "Gıda kaplarına uygun" ya da "Gıda kaplarına uygun değil" ibaresi içerir; ikincisi, sağlıkla ilgili endişeler taşıyabilecek malzemeler içerdiği anlamına gelir. 

 Çömleklerinizi Nasıl Güvenle Sırlayabilirsiniz? 

Toksik olmayan bir sır seçmenin yanı sıra, güvenli sırlama uygulamaları geliştirmek de önemlidir.

 

Sırın Güvenle Uygulanması
Ne tür bir sır kullanıyor olursanız olun, onunla çalışırken yutmamanız önemlidir. Bu nedenle, sır ile çalışırken bir şeyler yiyip içmekten kaçınmalısınız. 

Sırlama yaparken etrafınızda yiyecek ve içecek olmasa bile, sırlamadan sonra ellerinizi yıkamanız önemlidir.  

Dikkatli olsanız bile, çalışırken yiyecek veya içeceğinizi sır ile kirletmek kolaydır. 

Ayrıca, bir sır toksik olarak etiketlenmiş olsun ya da olmasın, bunların solunmaması önemlidir.  Örneğin, bazı sırlar manganez içerir.  Manganez bazı durumlarda tehlikeli olmasa da, kuru haliyle solunduğunda sorun yaratır. Öte yandan, fırında pişirildikten sonra genellikle güvenlidir

 

Bu nedenle toz halindeki sırla çalışırken toz maskesi takmanız tavsiye edilir.  Ayrıca, iyi havalandırılmış bir alanda çalışmanız tavsiye edilir.  Sırınızı havayla fırçalıyorsanız, bir solunum cihazı takmanız şarttır.

Kısacası, kurşun içeren sırlardan kaçınmaya çalışın.  Gıdalar için güvenli olarak etiketlenmiş hiçbir sır kurşun içermez.  Kurşun bazlı bir sır kullanmaya karar verirseniz, bunu yalnızca dekoratif amaçlarla kullanabilirsiniz.

 

Sırın Güvenle Pişirilmesi
Sır pişirildiğinde zehirli dumanlar çıkarabilir.  Bu nedenle fırın odasının iyi havalandırılmış olması önemlidir.  İdeal olarak, fırın odasının kapısı bir pencere ile birlikte açık bırakılmalıdır.  Bu, havanın serbest dolaşımını sağlar.

Birçok üreticinin, bir sırın kategorik olarak gıda açısından güvenli olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirttiğini belirtmek gerekir.   Bunun nedeni, bir sırın gıdalar için güvenli olup olmadığının ne kadar iyi pişirildiğine bağlı olmasıdır.  Sırın nasıl kullanıldığı gibi üreticinin kontrolü dışında olan faktörler de vardır.  Bu faktörler sırın gıda açısından güvenli olup olmadığını etkiler.

 

Toksik Olmayan Ancak Tahriş Edici Olabilen Sırlar

 

Bir de zehirli olması gerekmeyen ancak zararlı olabilecek malzemeler vardır. Örneğin, bazı sırlar ciddi tahrişe neden olabilir (kaynak). Bunlar şunları içerir:

  1. Antimon
  2. Arsenik
  3. Soda külü
  4. Potasyum karbonat
  5. Fluorspar
  6. Krom
  7. Vanadyum
  8. Nikel
  9. Alkali feldspatlar

 

Mümkünse bunları kullanmaktan kaçının.  Eğer bunlar sırın gerekli bir parçasıysa, maske ve eldiven taktığınızdan emin olun.  Ayrıca, bileşenlerin cildiniz tarafından emilmemesi için cildinizi örtmek de iyi bir fikirdir.

 Son Düşünceler 

Peki, sırlar zehirli midir?  Bunun kısa cevabı, değişkenlik gösterdiğidir.  Bazı sırlar toksik maddeler içerir.  Diğerleri toksik olmasalar da tahriş edici olabilirler.  Bazıları ise az ya da çok etkisizdir.  Her iki durumda da, sırla çalışırken dikkatli olmak iyi bir fikirdir.  Bazı temel güvenlik önlemlerini alabilirsiniz; bu önlemlere uyulduğu takdirde sırları sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Etiketler: sırlar zehirli mi
Eylül 13, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR