Sırdaki İğne Delikleri Gıda İçin Güvenli mi?

Sırdaki İğne Delikleri Gıda İçin Güvenli mi?

Seramik Sanatında Çamurdan İlham: Yaratıcı Yolculuk

 

Doğadan esinlenen seramik sanatında kilden yapılan eserlerle ilgili keşiflerimizi paylaşıyoruz.

  Sırlarda Küçük Delikler Yiyeceklerle Temas için Güvenli mi? 

 

Sırda oluşan küçük delikler, parçanın görünümünü bozarak emeğinize yazık edebilir. Ancak daha önemli bir soru ise bu deliklerin gıda ile temasının güvenli olup olmadığıdır. Bu delikli ürünleri kullanabilir miyiz, yoksa çöpe mi atmalıyız?

Genellikle sırda oluşan deliklerin yiyecek artıkları ve bakterileri barındırabileceği için güvenli olmadığı söylenir. Gıda endüstrisinin ve ticari üreticilerin, yiyecek ile temas eden yüzeyler konusunda katı kurallara uyması beklenir. Ancak bireysel çömlekçiler, deliklerin ciddi bir sır kusuru olup olmadığı konusunda farklı görüşlere sahiptir.

Bu yazıda konuyla ilgili verileri ve araştırmaları inceleyerek kendi kararınızı verebilmeniz için sizleri bilgilendireceğiz.

 

Sırda Küçük Delikler Gıda İle Temas İçin Güvenli mi?

 

Sırda oluşan küçük delikler yaygın bir sorundur. Birkaç kez fırın yakan çoğu çömlekçi muhtemelen bunlarla karşılaşmıştır. Bazı çömlekçiler bu görüntüyü çok önemsemez. Peki sırda oluşan delikler gıda ile temas halinde güvenli mi? Şimdi bu soruya bir bakalım.

 

Sırda Küçük Deliklere Dair Endişeler - Gıda ile Temas İçin Güvenli mi?

 

Deliklere dair ana endişelerden biri, seramik yüzeyinde yiyecek ve bakteri barındırabilecek küçük oyuklar gibi davranmalarıdır. 

 

Gıda bir kez deliğe sıkıştığında tekrar çıkarmak çok zor olacaktır. Sonuç olarak, eski yiyeceklerin bulaşıklarınızda hastalık yapıcı mikroorganizmalar için üreme alanı oluşturacağı düşünülmektedir.

 

Bu kulağa oldukça basit ve mantıklı geliyor. Sırların bir amacı, çömleklerinizin yüzeyinde camsı bir mühür oluşturmaktır. Eğer bu mühür bir delik veya başka bir sır kusuru ile bozulursa, sır görevini yerine getirmiyor demektir.

 

Bazı çömlekçiler bu görüşte değildir. Sır yüzeyindeki delikler konusunda oldukça rahat davranan birçok çömlekçi vardır. Nedenlerinden bazıları ise şunlardır:

 

  • 1- Çömlek etkili bir şekilde yıkanır ve yiyecek artıkları kirler temizlenebilir. Etkili yıkama ılık su ve sabunla veya ideal olarak bulaşık makinesi ile yapılabilir.
  • 2- Çömlek camlaşmışsa, delikler sadece bir yüzey kusurudur. Camlaşmış veya olgunlaşmış çamur gövdeleri sıvı veya yiyecek maddelerini emmez. Ürün etkili bir şekilde temizlenirse, bakteri oluşumuna sebep olacak yiyecek artıkları kalmayacaktır.
  • 3- Delikler, sırdaki bir dengesizliğin işareti değildir. Bazı sırlar dengesizdir ve yiyecek ve sıvılara toksin sızdırır. Sızdırma, dengesiz sırlarda ciddi bir tehlikedir. Bazı çömlekçiler, "ciddi" sır sorunları gibi sızdırmaya kıyasla, deliklerin estetik bir sorun olduğunu ve gıda güvenliğini tehdit etmediğini savunmaktadır.

 Fırında Pişmiş Objelerde Çukurcukların Gıda Güvenliği Tartışması 

 

Bazı çömlekçiler çukurcuklardan fazla endişe etmemektedir. Gerekli temizlik yapılırsa veya bulaşık makinesinde yıkanırsa yiyecek kalıntılarının yok olacağını düşünmektedirler.

Ancak Biz Farklı Düşünüyoruz! Bize göre sırlı ürünler, güvenli olduğundan emin olmak için ekstra önlemler gerektirmemeli. Özellikle bu objeleri satıyorsak alıcılarına her yıkamada ekstra dikkat etmelerini gerektiğini söylemeliyiz.

 

Araştırma eksikliği: Çukurcukların gıda güvenliğini etkilediğine dair spesifik araştırmalar yok. Yine de çatlak bir yüzey ile yapılan bir çalışma çukurcuklar için de fikir verebilir. Araştırmada çatlaklı ve çatlaksız yüzeylerde bakteri temizliği testleri yapılmış. Sonuçta, her iki yüzey de sabunlu su ve bulaşık makinesiyle temizlenebiliyor. Ancak çatlaklı yüzeyde yine de küçük kalıntılar kalabiliyor.

 

Endüstriyel Standartlar: Sırlı ürün  endüstrisinde çukurcuklu ürünler satılmaz. Büyük üreticiler bu tip kusurları önleyen malzemelere yatırım yapar. Çünkü gıda güvenliği açısından çukurcuklu ürünleri satamazlar.

 

Küçük Çömlekçiler: Bazı çömlekçiler çukurcuklu ürünleri atarken bazıları kişisel kullanım için saklıyor ya da indirimli olarak satıyor. Karar kişisel tercihe ve çukurcuğun sayısına bağlı olabilir.

 

 

Sonuç olarak bu yazımızda size farklı bakış açılarını ve kendi kararımızı sunduk. Nihai karar siz değerli sanatçılarımızındır...

Etiketler: gıda güvenliği, iğne deliği, gıdalarda iğne deliği, riskli mi, uzman görüşleri, tehlikeli mi, endişelenmeye gerek var mı
Şubat 09, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR