1) Bakteri Barındırma: Çatlak yüzeyler bakteriler için yuva görevi görebilir. Bu nedenle, genellikle çatlak kapları gıda ile kullanmamanız önerilir.
Üreticiler genellikle gıda ile temas edecek çatlak sır içeren ürünler satmazlar. 2013 yılında Gıda İdaresi (FDA), Gıda Kanunu yönergelerini yayınladı. Bu yönergeler, restoranlarda kullanılan gıda ile temas eden yüzeylerin çatlak ve diğer düzensizliklerden arınmış olması gerektiğini belirtir.
Peki, sahip olduğumuz çatlak tabak ve kupaları ne yapmalıyız? Kullanılabilir mi? Kiminle konuştuğunuza bağlı olarak muhtemelen bu soruya farklı cevaplar alacaksınız.
Ancak, çömlekçilik camiasında risk seviyeleri konusunda bazı fikir birliği vardır. Örneğin, biraz çatlaklığı olan bir kupa ile ara sıra kahve içiyorsanız, muhtemelen herhangi bir zararı olmaz. Buna karşılık, çatlak bir kapta yiyecek saklamak veya pişirmek daha riskli olarak kabul edilir. Çatlak bir kapta yemek saklamak veya ısıtmak, herhangi bir bakterinin çoğalması ve sorunlara yol açma ihtimalini artırır.
Çatlak kapları pişirme veya saklama için kullanırken ortaya çıkabilecek sorunlardan biri de kontaminasyon sorunudur.
2) Kontaminasyon Riski: Sırda çatlama sadece yüzeysel bir sorun değildir. Bir sır çatladığında, çatlak sır yüzeyinden alttaki kil gövdesine kadar uzanır. Bu nedenle, yiyecek ve içecek çatlağa girdiğinde, aynı zamanda alttaki altyapı gövdesine de erişebilir.
Sonuç olarak, yiyecek ve içecek sadece çatlaklara yerleşmiyor, aynı zamanda aslında altyapı gövdesinin kendisi tarafından da emilebiliyor. Bu, toprak çanak çömlek için daha büyük bir sorundur. Daha önce de belirtildiği gibi, toprak çanak çömlek de gözenekli ve emicidir. Bu nedenle, güvecinizin suyunu sır çatlaklarına alırsa, aslında yemeğin kendisine emilebilir.
Yemek tekrar ısıtıldığında, önceki öğününün suları sırın altından sızabilir ve yeni yemeğinize girebilir. Bu sadece hijyenik olmadığı için aynı zamanda alerji sorunlarını da gündeme getirmektedir. Örneğin, kabınızda cevizli kızartma pişirirken, bir sonraki pişirdiğiniz yemekte ceviz izleri kalabilir.
Toprak ve porselen gibi ürünler gözeneksizdir, bu nedenle çapraz bulaşma sorunu daha az endişe vericidir.
Ancak, toprak ve porselen, yalnızca doğru şekilde pişirilmişse gözeneksizdir. Yani, üretim yönteminin yeterli olduğuna güveniyorsunuz. Ve eğer kabınızda çatlak varsa, doğru üretildiğini varsaymak mantıklı değildir.
3) Çatlaklar Çanak Çömleği Zayıflatır: Bakteri ve kontaminasyon sorunlarını bir kenara bırakarak, çatlakların neden olduğu başka bir sorun daha var. Çatlaklar aslında kabın kendisini zayıflatır. Çatlaklar yüzeysel değildir, sır altındaki altyapıya kadar uzanır.
Bu, çatlakların aslında alttaki altyapıda kusurlar oluşturduğu anlamına gelir. Sonuç olarak, çatlaklar; zayıf noktalar oluşturabilir. Çatlaklı tabaklar, günlük kullanımda çarpılıp vurulduğunda kırılma olasılığı daha yüksektir. Ve sapların kupa, sürahi ve güveç tabağı gibi eşyalardan çıkma olasılığı daha yüksektir.