1) Bisküvi Dayanıklılığı
Çatlama, bisküviyi önemli ölçüde zayıflatan ve işlevselliğini azaltan bir durumdur. Çatlamanın sadece bir yüzey sorunu olduğunu düşünmek kolaydır. Sonuçta, sırın dış yüzeyi kaplayan ince bir tabaka gibi görünür.
Ancak, pişirildiklerinde kil ve sırın birbirleriyle malzemeleri geçer. Bu bileşenlerin karışımı, bir kil sır arayüzü oluşturur.
Eğer sır yüksek sıcaklıkta pişirilirse, sırın sadece yüzeyde kalmadığını unutmamak önemlidir. Sır, kil gövdesine bağlanır ve kil yüzeyinin bir parçası olur.
Sonuç olarak, sırdaki çatlaklar kil gövdesine kadar ulaşır ve kilin yüzeyinde küçük çatlaklar oluşturur. Bu küçük çatlaklar seramikte zayıflık noktaları haline gelir.
Araştırmalar, çatlak bir sıra sahip objenin dayanıklılığının tehlikede olduğunu göstermektedir. Örneğin, B. Pinto'nun araştırması şunu belirtir...
Sırdaki çatlaklar, 'obje içinde büyük bir kusur haline gelebilecek bir kırılma yolu oluşturur... Bu kusurlar obje içinde kolayca yayılabilir ve nispeten düşük bir dış yük altında başarısızlığa neden olabilir.
2) Bakteri ve Kontaminasyon
Çatlaklar, sırlı yüzeyde bakteri ve küf barındırabilir, bu da hijyen açısından endişe kaynağıdır.
Objede Çatlama Testi Nasıl Yapılır
Eğer sırlı objede çatlama olmadığından emin olmak istiyorsanız, bunu stres testinden geçirmeniz gerekir.
Bunun için farklı yöntemler vardır, ancak çoğu sırlı obje örneklerini farklı sıcaklıklara maruz bırakmayı içerir.
Bir yaklaşım, bir sırlı test karosunu kaynar suya koyup 10 saniye boyunca bırakmaktır. Test karosunu nazikçe maşa ile çıkarın ve buzlu su dolu bir tencereye koyun. Karoyu burada 10 saniye boyunca dinlendirin. Bu işlemi sırı zorlayacak şekilde birkaç kez tekrarlayın.
Daha sonra test karosunu sudan çıkarın ve kurulayın. Sırda çatlama olup olmadığını görsel olarak inceleyebilirsiniz.