Eğer sırınız çok kalınsa, kuruduğunda ve fırına koymadan önce çatladığını fark edebilirsiniz.
Pişirildiğinde oldukça erimiş ve hareket eden akışkan bir sır kullanıyorsanız, bu bir sorun olmayabilir. sırın pişirildiğinde çatlaklara aktığını görebilirsiniz.
Ancak bazen sır üzerindeki küçük çatlaklar sır pişirilmesi sırasında açılabilir. Bu olduğunda, sır seramik yüzeyinden uzaklaşarak çömlek üzerinde çıplak bir yama bırakır. Bu, "tırmanma" olarak bilinir.
Bazı sırlar, kalın bir tabaka halinde uygulanmış olsalar bile çatlamaz. Bunun nedeni, farklı sırlarda farklı bileşenlerin bulunmasıdır. Sırda yüksek kil içeriği varsa, kuruduğunda küçülmeye eğilimli olacaktır. Sonuç olarak, sırın kuruduğunda çatladığını fark edebilirsiniz.
Tırmanma
Sır bisküvi yüzeyine iyi bağlanmadığında da tırmanma meydana gelir. Bu, çömleğe çok fazla sır uygulanmasının da bir sonucu olabilir. Sır malzemeleri suda askıda kalır. Çömlek yüzeyine sır uyguladığınızda, su gözenekli bisküviye emilir. Su sırdan çekildikçe, sır çömlek yüzeyi ile bir bağ oluşturur.
parçanıza çok fazla sır sürerseniz, bisküvi suyla aşırı yüklenebilir. Bisküvi çok ıslak olduğunda, sırın yüzey ile güçlü bir bağ oluşturmasını engelleyebilir.
Bazen bunun gerçekleştiği açıktır ve sır pişirilmeden önce parçalara ayrılarak dökülür. Ancak, arada sırada sır pürüzsüz bir görünüme sahip olacak ve pota yapışmış gibi görünecektir.
Aslında, sır ile bisküvi yüzeyi arasında bir boşluk vardır. Dolayısıyla sır bisküvinin üzerinde asılı kalır. Pişirildiğinde, sır yapışmadığı yamalardan soyulacaktır.
Çatlama, Dökülme ve Tırmanmaya Çözüm
Çömlek üzerindeki sır "kredi kartı" kalınlığında olmalıdır. Bu kalınlığı elde etmek, sırrı nasıl uyguladığınıza bağlıdır.
Sıra Daldırma
Parçanızı sıra daldırıyorsanız, çömleği yaklaşık 5 saniye daldırmak yaygın bir uygulamadır. Ancak, kullandığınız sıra göre değişkenlik gösterebilir. Deneyim ile öğrebilir ya da üreticiye danışabilirsiniz.
çömleği sır içine iki kez daldırmak gerekli değildir. İki kez daldırmayı planlıyorsanız, her bir dalışın kısa olduğundan emin olun. Örneğin, her biri 2 saniyelik iki dalış. İki kez daldırma genellikle iki ayrı sırayı üst üste katmanlamak için yapılır.
Sır Sürme
Genel olarak, 2 veya 3 kat fırça sır uygulamanız önerilir. Sırı fırça ile uygularken fırçaya çok sır almamaya, köşelerde ve ek yerlerinde çok fazla uygulamamaya dikkat edin.
Örneğin, bir kulpun bir kupayla birleştiği yerde çok fazla sır toplanması muhtemeldir. Bu, bazı sırlarda sırın daha kalın olduğu noktada çatlamaya neden olabilir.
Ayrıca, ilk katın biraz kurumasını bekleyin, ancak tamamen kurumasını beklemeyin. İlk kat tamamen kurursa, ikinci katı uyguladığınızda ikinci kattaki nem, ilk kat ile bisküvi arasındaki bağı gevşetebilir.
Aynı şekilde, ikinci katı çok erken uygulamamak da en iyisidir. Biskuvide hala ilk uygulamadan çok su varsa, ikinci kat çok ince kalabilir. Ayrıca sırrın kuruması uzun zaman alabilir. Bu, sırın çatlaymasına ve bisküvi yüzeyine zayıf bir bağlanma oluşturmasına neden olabilir.