Ürünlerinize Çok Fazla Sır Sürerseniz Ne Olur?

Ürünlerinize Çok Fazla Sır Sürerseniz Ne Olur?

Ürünlerinize Çok Fazla Sır Sürerseniz Ne Olur?

 

Eserlerinizin Daha Güzel Gözükmesini Sağlayan Sırların Yanlış ve Fazla Uygulanmasında Nasıl Sorunlarla Karşılaşabileceğinizi Anlatıyoruz...

 Çok Fazla Sır Uygulamak Seramiğe Ne Yapar? 

 

Sır uygulamak öğrenme süreci gerektirir. Ne kadar uyguladığınızı tam olarak kontrol etmek zor olabilir. Bu yazı, çömleğe çok fazla sır sürerseniz neler olabileceğini anlatıyor.

Seramiğe çok kalın bir sır tabakası uygularsanız, birkaç şey olabilir. Sır kururken ve pişirilmeden önce çatlayabilir. Fırın rafınıza akıp yapışan damlalar oluşturabilir. Alternatif olarak, sürünme, kabarcıklar, iğne delikleri, çatlama ve titreme gibi diğer sır kusurlarıyla karşılaşabilirsiniz.

 

Neyse ki, bu sır kusurları ele alınabilir. Hadi, çömleğe çok fazla sır sürmenin ne gibi sonuçları olabileceğine ve bunları çözmek için neler yapabileceğinize daha yakından bakalım.

 Sırın Akması ve Damlaması 


Çok fazla sır uygularsanız çömleğin başına gelebilecek en olası şeylerden biri, sırın pişirildiğinde akmasıdır.

Sırlar pişirildiğinde erir. Sır içindeki silika, yeterince ısındığında sıvı hale gelir ve sır üzerinde erimiş bir katman oluşturur. Çömlek soğudukça sır tekrar katılaşarak üzerinde parlak, camsı bir yüzey oluşturur.

Bazı sırlar "sert" veya "durağan" olarak tanımlanır. Bunlar, pişirildiğinde fazla hareket etmeyen sırlardır. Diğer sırlar ise oldukça akışkandır ve damlayan desenler oluşturur. Akışkan sırlar genellikle birbirleriyle katmanlanarak çömlek üzerinde hoş damlayan karışık desenler elde edilir.

Damlamalar ve akmalar, istediğiniz sır görünümünün kasıtlı bir parçası olabilir. Ancak sırınız aşırı akarsa, muhtemelen sorunlarla karşılaşacaksınız.

sorunlardan birisi, sırın parçanın tabanına kadar akıp çömleği fırın rafına yapıştırması olabilir. Veya kapaklı bir şey pişiriyorsanız, kapak parçaya yapışabilir.

Parçanın iç yüzeyine çok fazla sır sürdüyseniz, sır tabanda akıp birikebilir. Bu olduğunda, biriken sırada hapsolmuş kabarcıklar oluşabilir.

Sırınızın akıp akmayacağını etkileyen faktörler:

Bazı sırlar, bir parçaya kalın bir şekilde uygulanmasa bile çok akar. Bu sırlar yüksek miktarda akışkanlaştırıcı oksit içerir. Akışkanlaştırıcılar, sır içindeki cam oluşturan bileşenlerin erime noktasını düşürür.

Diğer sırlar, başka sırlarla katmanlandığında akacaktır. İki sırın kombinasyonu kimyasallarını değiştirir ve daha akışkan hale gelmelerine neden olur.

Sırın akıp akmayacağını etkileyen diğer faktör ise uygulama kalınlığıdır. Oldukça durağan ve stabil olan bir sır bile çömleğe çok sürülürse akabilir.

 

Akan Sırın Çözümü

 

Ticari olarak üretilmiş bir sır satın aldıysanız, üreticinin kaç kat uygulanması gerektiğine dair talimatlarına dikkat edin.

İlk kez bir sır kullandığınızda, önce bir test parçası pişirmek iyi bir fikirdir. Test parçasına bakarak sırınızın ne kadar akışkan olduğu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Yeni bir sır kullanırken çömleğinizin tabanını pişiirmeden önce silerken, iyi bir pay bırakın. 1cm kadar silmeniz yeterli olacaktır.

 

 

 

Sırın çok kalın olduğundan eminseniz ve akma riskini göze almak istemiyorsanız, yıkayıp yeniden başlayabilirsiniz. Ancak yıkadığınız parçanın tamamen kuruduğundan emin olmanız gerekmektedir.

 Çatlayan veya Dökülen Çömlek Sırı 


Çok fazla sır uygularsanız, ortaya çıkabilecek sorunlardan biri de sırın çatlayıp dökülmesidir.

Eğer sırınız çok kalınsa, kuruduğunda ve fırına koymadan önce çatladığını fark edebilirsiniz.

Pişirildiğinde oldukça erimiş ve hareket eden akışkan bir sır kullanıyorsanız, bu bir sorun olmayabilir. sırın pişirildiğinde çatlaklara aktığını görebilirsiniz.

Ancak bazen sır üzerindeki küçük çatlaklar sır pişirilmesi sırasında açılabilir. Bu olduğunda, sır seramik yüzeyinden uzaklaşarak çömlek üzerinde çıplak bir yama bırakır. Bu, "tırmanma" olarak bilinir.

Bazı sırlar, kalın bir tabaka halinde uygulanmış olsalar bile çatlamaz. Bunun nedeni, farklı sırlarda farklı bileşenlerin bulunmasıdır. Sırda yüksek kil içeriği varsa, kuruduğunda küçülmeye eğilimli olacaktır. Sonuç olarak, sırın kuruduğunda çatladığını fark edebilirsiniz.

 

Tırmanma

Sır bisküvi yüzeyine iyi bağlanmadığında da tırmanma meydana gelir. Bu, çömleğe çok fazla sır uygulanmasının da bir sonucu olabilir. Sır malzemeleri suda askıda kalır. Çömlek yüzeyine sır uyguladığınızda, su gözenekli bisküviye emilir. Su sırdan çekildikçe, sır çömlek yüzeyi ile bir bağ oluşturur.

parçanıza çok fazla sır sürerseniz, bisküvi suyla aşırı yüklenebilir. Bisküvi çok ıslak olduğunda, sırın yüzey ile güçlü bir bağ oluşturmasını engelleyebilir.

Bazen bunun gerçekleştiği açıktır ve sır pişirilmeden önce parçalara ayrılarak dökülür. Ancak, arada sırada sır pürüzsüz bir görünüme sahip olacak ve pota yapışmış gibi görünecektir.

Aslında, sır ile bisküvi yüzeyi arasında bir boşluk vardır. Dolayısıyla sır bisküvinin üzerinde asılı kalır. Pişirildiğinde, sır yapışmadığı yamalardan soyulacaktır.

 

Çatlama, Dökülme ve Tırmanmaya Çözüm

Çömlek üzerindeki sır "kredi kartı" kalınlığında olmalıdır. Bu kalınlığı elde etmek, sırrı nasıl uyguladığınıza bağlıdır.

 

Sıra Daldırma
Parçanızı sıra daldırıyorsanız, çömleği yaklaşık 5 saniye daldırmak yaygın bir uygulamadır. Ancak, kullandığınız sıra göre değişkenlik gösterebilir. Deneyim ile öğrebilir ya da üreticiye danışabilirsiniz.

çömleği sır içine iki kez daldırmak gerekli değildir. İki kez daldırmayı planlıyorsanız, her bir dalışın kısa olduğundan emin olun. Örneğin, her biri 2 saniyelik iki dalış. İki kez daldırma genellikle iki ayrı sırayı üst üste katmanlamak için yapılır.

 

Sır Sürme
Genel olarak, 2 veya 3 kat fırça sır uygulamanız önerilir. Sırı fırça ile uygularken fırçaya çok sır almamaya, köşelerde ve ek yerlerinde çok fazla uygulamamaya dikkat edin.

Örneğin, bir kulpun bir kupayla birleştiği yerde çok fazla sır toplanması muhtemeldir. Bu, bazı sırlarda sırın daha kalın olduğu noktada çatlamaya neden olabilir.

Ayrıca, ilk katın biraz kurumasını bekleyin, ancak tamamen kurumasını beklemeyin. İlk kat tamamen kurursa, ikinci katı uyguladığınızda ikinci kattaki nem, ilk kat ile bisküvi arasındaki bağı gevşetebilir.

Aynı şekilde, ikinci katı çok erken uygulamamak da en iyisidir. Biskuvide hala ilk uygulamadan çok su varsa, ikinci kat çok ince kalabilir. Ayrıca sırrın kuruması uzun zaman alabilir. Bu, sırın çatlaymasına ve bisküvi yüzeyine zayıf bir bağlanma oluşturmasına neden olabilir.

 

 

Sır Dökme
Eğer sırı eserinizin üzerine döküyorsanız, genellikle tek bir dökme yeterli olacaktır.

 Kabarcıklar ve Sırda Kabarmalar 

 

Çok fazla sır uygulanan çömleklerde, sır bazen pişirilme sırasında kabarcıklanabilir. Bunun nedeni, pişirirme işlemi sırasında hem kilin hem de sırrın yüzeyinden salınması gereken gazlar oluşturmasıdır.

Sır pişirilmesi sırasında sıvı hale gelir. İdeal bir durumda, kil ve sırdaki gazlar, sırrın yüzeyine doğru hareket eden kabarcıklar oluşturur. Kabarcıklar patlar ve gaz kaçtıktan sonra sıvının yüzeyi düzelerek iyileşir.

Ancak, çok kalın bir sır tabakanız varsa, kabarcıkların yol kat etmesi gerekir ve sıkışabilir. Bu, iki sır kusuruna neden olabilir.

 

Kabarcıklar:
Gaz kabarcıkları yüzeye ulaşmadan önce sırda sıkışırsa, sır bulanık görünebilir. Bu özellikle renkli kil veya astar üstü sır üzerinde şeffaf sır ile bir sorundur.

Örneğin, kırmızı toprak üzerine şeffaf bir sır sürerseniz, sırdaki kabarcıklar killi toprakta süt gibi görünecektir.

 

Kabarmalar:
Bazen gaz kabarcıkları sırrın yüzeyine kadar çıkabilir, ancak daha sonra yüzeyin hemen altında sıkışabilir. Bu, sırada bir kabarcık oluşturabilir. Bazen bunlar, çömlek soğuduğunda veya elle tutulduğunda kırılan çok ince bir sır filmine sahiptir. Kabarcıklar genellikle keskin olduğundan bunları dikkatli tutmak önemlidir.

Diğer zamanlarda kabarcık fırında patlar, ancak sır pişirilmesinde düzgün bir şekilde iyileşmek için zamanı olmazsa sır yüzeyinde bir iz bırakır.

 

Kabarcık ve Kabarmalara Çözüm:
Sırdaki kabarcıklar çeşitli nedenlerle oluşabilir. Bu her zaman sır yüzeyinin kalınlığı ile ilgili olmayabilir. Ve bazen de sır kalınlığı dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin bir kombinasyonu olacaktır.

Eğer çömleklerinizde kabarcık ve kabarma meydana geliyorsa, daha ince bir sır tabakası uygulamayı deneyebilirsiniz. Ayrıca, bazı sırlarda kabarmalara daha yatkın olduğu doğrudur. Örneğin, sert sırlarda kabarcık oluşma olasılığı daha yüksektir.

Akışkan olan sırlar, kabarcıkların çabucak kaçmasına izin verir. Gaz kaçtıktan sonra hareketli sır hızla iyileşir ve pürüzsüz hale gelir. Buna karşılık, sert sırlarda yüzey gerilimi daha yüksektir ve kabarcıkların kaçması daha zordur

 İğne Delikleri ve Çukurlaşmalar 


Sırdaki iğne delikleri, adından da anlaşılacağı gibi, genellikle bir iğne başından daha büyük olmayan, sırdaki deliklerdir. Delik, sırrın dış yüzeyinden alttaki kil gövdesine kadar uzanır.

Sırdaki çukurlaşmalar iğne deliklerine benzer, fark ise çukurların kil yüzeyine kadar uzanmamasıdır. İğne delikleri çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Sır uygulaması ile ilgili olduğunda, normalde sır çok ince uygulandığında meydana gelir. Bu özellikle kaba dokuya sahip kil bisküvilerine uygulandığında geçerlidir.

 

Kaba doku ve pişirme sırasında kil gövdesinden yayılan gazların birleşimi, tencerenin üzerinde kabarcıklar oluşturabilir ve bunlar da iğne delikleri oluşturur.

Ancak, çok kalın bir sır uygulaması yapıldığında da iğne delikleri oluşabilir. Kalın sırdaki iğne delikleri kabarcıklar gibi oluşur. Gazlardan salınan sırdaki kabarcıklar kalın sırdan geçmek için çok uzun zaman alır. Kabarcıklar yüzeye ulaştığında patlar, ancak sır geride bıraktığı çukuru doldurmaz.

 

 

İğne delikleri, deliğin üstünde aynı ince sır kabarcıklarına sahip olmamaları bakımından kabarcıklardan farklıdır. Ayrıca daha küçüktürler. İğne delikleri büyüdükçe bu, tırmanma olarak sınıflandırılır.

 

İğne Delikleri ve Çukurlaşmalara Çözüm:

 

Eğer iğne delikleri ile karşılaşıyorsanız, bir eleme süreci ile nedenini tespit etmek için deneme yanılma yapmanız gerekebilir.

Sır kalınlığı olası bir nedendir. Diğer nedenleri ortadan kaldırdıysanız ve çömleğinize çok fazla sır sürdüğünüzün farkındaysanız, o zaman ele alınması gereken şey sır uygulamasıdır.

Daha önce belirtildiği gibi, sırrın kalınlığı yaklaşık bir kredi kartı kalınlığında olmalıdır. Sır uygularken bunu ölçmek zor olabilir. Ayrıca, bazı sıırlar diğerlerinden daha kalın olur.

 

 

Çömleklerinizin kaç kat sır ihtiyacı olduğunu bulmanın en iyi yolu bir test parçası sırlamaktır. Sırrı bir iğne aracı veya temizleme aracı ile kazıyın ve sonraki katmanlardan sonra ne kadar kalın göründüğüne bakın. Ayrıca, fırınlanmış sırrın nasıl göründüğünü görmek için test parçanızı da fırınlayabilirsiniz.

 Sır Çatlağı 

Çok fazla sır uygulamanın bir diğer sorunu, fırınlama sırasında sırrın çatlamasıdır.

 

Sır çatlağı, sırdaki minik saç çizgisi kırılmalarıdır. Yakından bakana kadar çatlakları fark etmeyebilirsiniz. Ancak, çatlaklar bir sorun teşkil eder, çünkü çömleğin gıda güvenliğini etkileyebilir. Sırdaki minik çatlaklar yiyecek ve içecekten gelen bakterileri barındırabilir.

 

Sır Çok Kalın Olduğunda Neden Çatlar?

 

Çömlek sır pişirildiğinde, hem kil hem de sır ısıyla birlikte genişler. Fırın soğudukça çömlek tekrar büzülür. Buna ek olarak, çömlek sır pişirilmesinde de küçülür. Küçülme oranı kullandığınız kil türüne ve fırınlama yaptığınız sıcaklığa bağlıdır.

Tüm bunlar, kilin ve sırrın birbirleriyle uyumlu bir şekilde genişlemesi ve büzülmesi gerektiği anlamına gelir. Bu, kil ve sır arasındaki "uyum" olarak bilinir. Sır bir kil gövdesine iyi uymuyorsa, sır pişirilmesinde büyük olasılıkla kusurlar ortaya çıkacaktır.

Çatlamaya nedenlerden biri de sırrın sır pişirildiğinde kili aşan miktarda genişlemesidir. Genişleme oranına 'termal genleşme' denir.

Sırın termal genleşme oranı kilden daha yüksekse, soğuması sırasında da daha fazla büzülür. Bu, sırrın gerilim altında kırılmasına neden olur.

 

Bu kırılmalar tencere üzerindeki minik çatlaklar olduğunda, sırdaki çatlaklar olarak görünecektir. Kalın sır daha kolay çatlar çünkü tabaka daha güçlüdür ve daha fazla gerilim altındadır.

Etiketler: çömlek sırlama, fazla sır, sır kalınlığı, çömlek kusurları, çatlama, kabarcıklanma, dökülme, tırmanma, shivering, crawling
Şubat 19, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR